Kesäkuu kolkuttaa jo kovaa vauhtia ovella ja aurinko paistaa mainiosti! Sehän tuo mukanaan monenlaista harmia treeneihin, mutta yksi asia kesällä tulee keleistä riippumatta. Se ei ole hyttyset, vaikka sekin paikkansa pitää, vaan tarkoitin juhlia. Kesähän on tunnetusti juhlien aikaa ja jokaisella on jos jonkinmoista juhlaa. On rippi- ja ylioppilasjuhlia, firman kesäpäiviä, polttareita ja häitä. Löytyy toki myös juhannukset, festarit ja kaveriporukan mökkireissut. Miten näistä kaikista selviää, ettei alkuvuoden kova työ mene hukkaan? Pitääkö skipata puolet juhlista ja mennä omien eväiden kanssa ystävän häihin?
Etenkin kesällä on hyvä muistaa pari tärkeää pointtia. Ensimmäinen on se, että kerranhan täällä vaan eletään. Kerran myös lapset tai läheisten lapset pääsevät ylioppilaaksi tai ripille. Monen ystävä myös menee kerran naimisiin ja viettää yhdet polttarit elämässä. Silloin kannattaa laittaa asiat tärkeysjärjestykseen ja nauttia päivästä täysillä, koska arkisia päiviä sinun elämääsi mahtuu 99% enemmän.
Toinen hyvä pointti on se, että vuodessa on edelleen 365 päivää. Jos sinulla on 5 juhlat kesällä, sinulle jää 360 päivää aikaa satsata hyvinvointiisi. Miksi stressata valtavasti pienestä määristä päiviä jotka menevät treenin ja ruokailujen suhteen enemmän tai vähemmän penkin alle? Oikea vastaus on, ettei todellakaan kannatta stressata, vaan nauttia päivistä täysillä.
Hyviä käytännönvinkkejä juhlia edeltävään ja niiden jälkeiseen elämään.
1. Monen fiksun alan ihmisen suusta olen kuullut, että ei se juhlissa nautittu alkoholi ketään lihota, vaan ne oheistuotteet, jotka menevät suuhun juhlinnan aikana ja seuraavana päivänä. Itse liputan myös tämän puolesta. Kyllähän Suomalaiseen juhlintaan yleensä alkoholi kuuluu ja se juhlissa virtaa toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Se ei kuitenkaan yksinään yleensä saa kiloja ihmiseen, jos se ei nyt joka viikonloppuista läträystä ole. Sen vuoksi kannattaakin juhlissa keskittyä ystäviin ja hyvään viiniin enemmän kuin herkkuihin mitä on tarjolla, sillä säästyy extra kaloreilta ja tietää myös miten ystävällä menee.
2. Ennakoi ruokailuja juhlia ennen ja jälkeen. Harvalla juhlat alkavat klo. 07.00 aamulla ja kestävät päiviä. Yleensä voisi sanoa, että puolet päivän ruokailuista menee pieleen ja seuraavana päivänä ollaan jo kotona ja silloin pitäisi mennä taas ruokailut oikein. Pyri siihen, että ruokailut eivät jää välistä, äläkä ”säästele” syömisiäsi ennen juhlia. Eli syö kotona ennen juhlia fiksusti ja jos tulet illaksi kotia, niin iltapala myös suhteellisen järkevästi. Myös juhlien jälkeinen päivä kannattaa miettiä jo etukäteen, että on jotain fiksua/maistuvaa ja terveellistä syömistä valmiina odottamassa.
3. Ole itsellesi rehellinen juhlia ennen ja ennen kaikkea jälkeen. On hirveän helppo valehdella juhlien jälkeisenä päivänä, että pakko hakea pizzaa, kun ei ole mitään ruokaa. Olisiko sitä ruokaa, jos olisit ennakoinut? Harvalla meistä tulee juhlat viikonlopulle kuin salama siltä kuuluisalta kirkkaalta taivaalta. Tätä sattui käymään 18-20 vuotiaana, mutta harvalla enää 30v jälkeen. Kyllä ne juhlat on kalenterissa jo viikkoja tai jopa kuukausia etukäteen, että kerkeää hoitaa lapset hoitoon yms. Jos motivaatiota on, niin jokainen meistä kerkeää taatusti valmistaa fiksut ruuat etenkin juhlien jälkeiselle päivälle. Joskus totta kai on hyvä hakea pizzaa ja heittää jalat sohvalle kirjaimellisesti, mutta ei se voi olla lähes sääntö juhlien jälkeisenä päivänä.
4. Urheile etukäteen, niin on hyvä mieli lähteä juhlimaan. Kuten yläpuolella mainitsin, niin juhlat ovat sinulle tiedossa jo pitkään. Se tarkoittaa ruokailujen lisäksi sitä, että varmasti kerkeät suunnittelemaan treenisi siten, että kerkeät tehdä hyvän treeniviikon ennen juhlia. Itse suosin tätä todella paljon, koska silloin jopa ansaitsee hieman irtiottoa arjesta ja treeneistä juhlien merkeissä. Eli liikuntaa ohjelman mukaan ennen juhlia, niin lepo ja tankkaus tulee tarpeeseen.
Mites ne minun juhlani?
Toki voisin alkaa Jeesustelemaan, että itse en juhli ja jos juhlin, niin vesilinjalla. En tiedä kuinka moni uskoisi sitä, mutta näin ei kuitenkaan ole. Ihminen minä olen siinä missä muutkin, ja jos lähden juhlimaan vaikkapa ystäväni häitä, niin kyllä alkoholia käytän. Alkoholista puhuminen ja sen käyttämisestä kertominen ei ole koskaan ollut itselleni tabu, kuten monella valmentajalla saattaa olla. Itse en koita olla mitään muuta kun olen ja sen vuoksi koitan olla täysin rehellinen kaikesta.
Tulevana viikonloppuna onkin itseasiassa todella hyvän ystäväni polttarit Tampereella, ja siellä meneekin koko viikonloppu. Mites näistä meinasin selvitä ilman suurempia vahinkoja? Perjantaina aion syödä fiksusti aamupalan ja lounaan ennen lähtöä. Sen jälkeen en pode mitään huonoa omatuntoa alkoholista mitä nautin päivän / illan aikana. Kun menemme ravintolaan syömään, niin valitsen fiksun annoksen listalta. Jo etukäteen sovin kaverini kanssa, että menemme lauantai aamuna hotelliaamupalalle, ette unohdu syödä. Lauantaina tekee taas fiksun valinnan ravintolassa ja en murehdi pätkäkään mitä juon. Sunnuntaiksi on jo tehty hyvä ruuat kotia ja sovittu, että lähdetään kävelemään yms, ettei tule maattua sohvalla koko päivää. Voisi siis sanoa, että tulevana viikonloppuna alkoholi on ainut pahe. En yleensä ahda napaa täyteen muita juomisesta koituvia ”sivutuotteita”, kuten herkkuja, pizzaa ja hesemättöä.
Liikun myös tavalliseen tapaan aina ennen viikonlopun juhlia. Tällä viikolla treenejä mahtuu salille 3 ja aerobisia myös toiset kolme. Lisäksi käyn vielä perjantaina aamusta treenaamassa, niin pystyy niin sanotusti puhtaalla omalla tunnolla lähtemään reissuun. Kun todella paljon treenaa ennen reissua, niin voi itselleen valehdella, että kroppa palautuu ja vahvistuu viikonloppuna aikana, vaikkei niin tietenkään ole. Pitää kuitenkin muistaa, että itselle on välillä hyvä valehdella, niin ei tule motivaatioon osumia.
Loppusanat!
Juhli kun on juhlittavaa! Älä stressaa vaan anna mennä, mutta pidä kohtuus juomisessa ja syömisessä, silloin sinulla on parempi olo juhlissa ja juhlien jälkeen. Elämä on ihmisen parasta aikaa, näin joku viisas joskus kertoi! Miksi siis erikoispäivinä antaa vaivata päätään tarpeettoman tiukoilla rajoituksilla! Kyllä ne juhlimisesta aiheutuneet naarmut kehossa korjaantuu seuraavalla viikolla, kun pääsee taas treeneihin kiinni.