Motivaation ylläpitäminen

Ostoskori

Tuo paljon käytetty ja kuultu sana ”motivaatio”. Mitä se tarkoittaa? Mistä sitä voi ostaa? Miksi toisilla sitä on kaikkeen ja toisilla ei mihinkään? Avatessamme tietosanakirjan kohdasta motivaatio, löydämme lauseen ”motivaatio on käyttövoima (halu), joka on kaikkien eliöiden toiminnan syynä.”. Motivaatio siis ohjaa meitä jokaisessa arkisessa asiassa, parisuhteessa, töissä ja treeneissä.
Mikäli tarkastellaan muita asioita kuin treenejä aluksi, niin sitä alkaa hahmottumaan, että motivaatio johtaa kaikkeen. Jos meillä on halu olla yksin, niin olemme yksin. Jos meillä on taas halu olla iltaisin jonkun kainalossa, jakaa kaikki toisen kanssa ja elää kahdestaan, niin hakeudumme parisuhteeseen, vaikka väkisin. Töissä jokainen meistä käy pakon edestä, mutta silloinkin taustalla on halu tehdä sitä mitä osaa ja mistä nauttii. Haluamme ostaa palkallamme ruokaa, vaatteita, viihdykettä, asua mukavassa kodissa ja näyttää maailmalle, että pärjää ilman äitiä ja isää. Kun vanhenemme, niin näytämme työssä käymällä mallia omille lapsillemme, että nekin ymmärtävät työn tärkeyden. Sitä helposti miettii, että teemme asioita vaan pakon edestä. Silloinkin taustalla on motivaatio, eli halu elää.

Mistä siihen treeniin sitä motivaatiota saa?

Kaikki me nähdään salilla niitä tyyppejä, jotka ovat siellä joka päivä, myös jouluaattona tai juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina. Mistä he saavat motivaation käydä treenaamassa joka viikko 4-6 kertaa vuosi toisen jälkeen? Yksi vastaus tähän on rutiini. Tämän ryhmän ihmiset ovat käyneet salilla jo vuosia, ja oikeasti nauttivat siitä mitä tekevät. Heidän ei tarvitse motivoida itseään kovinkaan paljon, koska treeni on arkista kuin hampaiden peseminen. Toinen ryhmä, jotka siellä käy päivittäin, on kisaajat. Heillä on niin palava halu menestyä kilpaurallaan ja halu myös tehdä töitä sen eteen, ettei treeneistä yksinkertaisesti tingitä.

Jos unohdetaan nämä kaksi ”erityisryhmää” ja tarkastellaan perus treenaajia, jotka eivät tavoittele bikinifitness kilpalavoja tai eivät omaa yli 10 vuoden salitaustaa. Mistä he saavat motivaation käydä tekemässä sen 3-5 treeniä viikkoon? Treenimotivaatiosta puhuttaessa on hyvä muistaa, että ”jokainen ihminen haluaa näyttää hyvältä alasti”.  Toinen sisään rakennettu motivaatio meillä kaikilla on halu voida hyvin ja elää mahdollisimman pitkään. Jokainen tietää, että terveenä elämme pitempään ja liikunta parantaa meidän terveyttämme. Siinä on jo kaksi motivaation lähdettä, että jokaisen meistä pitäisi liikkua edes vähän. Miksi kroppa sitten pystytään päästämään huonoon kuntoon, koska sen arvokkaampaa asiaa sinulle ei ole?

Mikäli tarkastellaan eri ikäryhmien välisiä motivaation lähteitä, niin niissä ei valtavia eroja ole. Toki nuorten 16v-22v kohdalla ulkonäköpaineet ovat kovat ja ne muokkaavat nuorten motivaation treenaamiseen (pl. kilpaurheilijat). Tarve näyttää hyvältä on yksi suurimpia motivaation lähteitä ja varmasti yksi yleisimpiä syitä hakeutua saliharrastuksen pariin. Nuorilla suurin motivaatio pitäisi olla treenin tehokkuus. Treeni puree tuossa iässä niin valtavan hyvin, että kroppa muokkautuu todella kovaa vauhtia. Se taas kantaa hedelmää vanhemmalla iällä. Sitä ei tosin nuorten päähän ei saa tuossa vaiheessa taottua, kun puberteetti jyllää niin vahvana. Ihmisen fysiikka kehittyy valtavan paljon nuorena ja siitä kannattaa kaikki tehot ottaa irti.

Ajassa kun ei voi mennä taaksepäin ainakaan vielä nykymaailmassa, niin meidän on tärkeää tarkastella, miten me aikuiset ihmiset saamme pidettyä motivaation ylhäällä. Meitä ei ohjaa enää nuoruuden valtava tarve näyttää tyttöjen / poikien silmään parhaalta valioyksilöltä. Kehitys hidastuu sitä myötä kun ikää tulee, se on väistämätöntä. Kehitys alkaa myös hidastumaan treenivuosien karttuessa, ja sekään ei motivaatiota tietenkään lisää. Saliharjoittelun alussa kannattaa jo tiedostaa, että se on vähän kuin vuorikiipeily. Ensin mennään ylöspäin oikein huolella, ja jossain vaiheessa seistään sen kukkulan päällä kuninkaan lailla. Kun aika on kypsä, niin meidän on pakko alkaa tulemaan alas pikkuhiljaa ja nauttia myös siitä matkasta. Mielestämme aikuisella ihmisellä pitäisi olla kaksi isoa motivaation lähdettä. Ne ovat työelämä, ja tulevaisuus. Meidän pitää pystyä olemaan työelämässä mahdollisimman pitkään ja nykypäivän kilpailu on todella kovaa työpaikoista. Vaikka sitä ei saisi myöntää, niin kyllä nykypäivänä työpaikan saamiseen vaikuttaa CV:n lisäksi työntekijän fyysinen kunto. Toki fyysisen kunnon tärkeys vaihtelee eri ammattien välillä, mutta kyllä se siellä aina on mukana. Työntekijöiden sairastelut tulevat todella kalliiksi firmoille, ja kaikki yritykset tahtovat tehdä lopulta vaan rahaa. Sen vuoksi jokainen yritys tahtoo löytää ammattitaitoiset työntekijät, joilla on mahdollisimman vähän sairaspoissaoloja. Terveelliset elämäntavat ja liikunta ehkäisevät/purkavat myös stressiä tehokkaasti, mikä heijastuu myös työn tehokkuuteen.

Toinen hyvä motivaation lähde on tulevaisuus. Kaikki me tiedämme, että liikunta on terveellistä. Kaikki me tiedämme myös, että terveet ihmiset elävät pitempään. Siinä pitäisi olla meille kaikille motivaatiota elää pitkään ja voida hyvin. Vähän vanhempana taas työ ja perheen perustaminen pitäisi motivoida. Sen jälkeen viimeistään haluaa elää pitkään, kun näkee omien lasten kasvavan. Kun niistä tulee isoja, niin haluaa nähdä omia lapsenlapsia ja elää heidän parissa mahdollisimman pitkään.

Eli meillä kaikilla on aina jokin motivaation lähde jo sisään rakennettuna. Sen vuoksi jokaisen meistä tulisi liikkua jo luonnostaan. Välillä toki motivaatio hukkuu meillä kaikilla, tai ainakin vähenee. Varmin tapa tappaa oma motivaatio on tehdä asioista pakosta. Lause mitä kannattaa välttää kuin peltipoliisia on ”huomenna on pakko mennä salille”. Näin ei ole, koskaan ei ole pakko mennä salille! Jos huomenna sali ei miellytä, mene juoksemaan, pyöräilemään, bodypumppiin tai tee juuri sitä liikuntaa mikä tuntuu hyvälle ja mene salille ylihuomenna. Sali ei koskaan jää välistä vaan siirtyy. Siinä on valtava ero, kummalla tavalla mietit sen. Jos ajattelit mennä salille maanantaina, mutta menitkin pumppiin ja menit salille tiistaina. Jäikö sinulle treeni tekemättä vai siirtyikö se vaan 24h eteenpäin?

Motivaation kannalta kannattaa myös asettaa pieniä välitavoitteita matkan varrelle, ettei focus katoa. Jos ainoa tavoite on päästä sinne vuoren päälle, voi jossain vaiheessa tuntua siltä, että antaa olla. Jos etenet huipulle askel kerrallaan, silloin focus pysyy varmasti paremmin kasassa. Motivaation ylläpitämiseksi suosittelen miettimään yhden ison, pidemmän aikavälin tavoitteen sekä pienempiä välitavoitteita. Kannattaa myös kirjoittaa nämä tavoitteet ylös ja asettaa niille aikataulu, jotta sinun on helpompi seurata edistymistäsi. Lisäksi tarvitset myös suunnitelman, millä sinne maaliin päästään. Esim. ”Haluan vetää 5 leukaa puhtaalla tekniikalla vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä saan yhden. Minun tulee kehittää tekniikkaani ja harjoitella selkälihasten käyttöä. Aion tehdä leukoja viikottain kuminauhalla ja ilman, ja tämän kuun loppuun mennessä haluan saada vedettyä jo 2 leukaa.”

Yhteenveto

Loppusanat lainasimme suoraan tietosanakirjasta. Ne laittavat jokaisen meistä varmasti ajattelemaan, kun lukee ajatuksen kanssa. ”Motivaatio on se psyykkinen tila, millä vireydellä, aktiivisuudella ja ahkeruudella yksilö tietyssä tilanteessa toimii saavuttaakseen tavoitteensa. Motivaatiosta riippuu, millä halulla ihminen käyttää omia resurssejaan tavoitteensa suorittamiseksi”

Hyväkuntoinen ihminen tummalla taustalla

Treenivinkit ammattilaisilta

Treenivinkit Lue nyt Blogit