Motivaation lisääminen

Ostoskori

Nyt olisi taas tarkoitus puhua motivaatiosta.  Ilman motivaatiota kaikki pysähtyy. Sen vuoksi sitä ei voi liikaa korostaa. Toki voimme vaihdella treeniohjelmia ja katsoa treenivideoita, mutta jos motivaatio itse treeniin alkaa katoamaan, ollaan niin sanotusti lirissä. Sen vuoksi sitä kannattaa pitää yllä ja olemmekin keränneet hieman vinkkejä siitä miten sitä motivaatiota voi buustata.

Ennen kuin mennään vinkkeihin, niin on hyvä puhua hetki siitä, että mitkä ovat yleisimpiä syitä siihen, että motivaatio katoaa. Ensimmäisenä motivaation tappajan voitaisiin pitää tulosten liiallista seuraamista. Hyvin usein törmään ilmiöön, että ollaan saatu jostain motivaation kipinä sitä omaa tavoitetta kohti ja halutaan saada näkyviä tuloksia kaikkimullehetinyt- periaatteella. Jos kuitenkin tavoitellaan pitkäaikaisia tuloksia, ei ole oikotietä onneen. Jos käyt vaa`alla tai napsit seurantakuvia itsestäsi viikoittain tai jopa päivittäin, niin sinun voi olla vaikea nähdä tuloksia, saatika iloita niistä. Nyrkkisääntönä voidaankin sanoa, että aloittelijan on hyvä tarkastella kehityksen mittareita 1-2 kertaa kuukaudessa. Kokeneen harjoittelijan 3-6 kertaa vuodessa. Jos tässä lajissa kehittyisi viikoissa, niin eihän maailmassa olisi yhtään huono kroppaista ihmistä.

Toinen motivaation tappaja on itsensä vertaaminen toisiin. Salilla kuitenkin meidän lisäksi käy satoja ihmisiä ja vaikkemme sitä myönnä, niin kyllähän me kaikki hieman katsotaan muita salilla. Katsomisessa ei toki mitään pahaa ole ja se on aivan luonnollista. Jos taas alat vertaamaan itseäsi muihin, niin se on huono juttu. Et voi tietää ihmisestä mitään muuta kuin sen ulkokuoren, ja usein me suomalaiset muodostetaan mielipide toisesta henkilöstä pelkän ulkonäön tai ensivaikutelman perusteella. Entä jos viereen tulee paljon laihempi tai isokokoisempi ihminen ja tekeekin isommilla painoilla kuin sinä? Kyllähän siinä motivaatio laskee. Tai saati vähän huonokuntoisemman näköinen ihminen vetää leukoja ja sinä et? Me ei voida tietää mitään kyseistä ihmisestä, niin sen vuoksi vertailu on turha. Toki vertailu on turhaa vaikka tuntisimmekin kyseisen henkilön. Tulee muistaa, että jokaisella on oma uniikki fysiikka ja kaikki me kehitymme omaa tahtia. Myös jokaisella on oma elämä ja arvottaa treenin omalla tavallaan.

Motivaatioomme vaikuttaa myös muut ihmiset. Sanomattakin on selvää, että jollain tasolla meistä jokainen haluaa saada toisten hyväksyntää. Harvoin kenenkään puoliso tai ystävät arvostelevat sinun ulkonäköäsi, mutta tekemistäsi voidaan arvostella matalammalla kynnyksellä. ”Onko järkeä käydä salilla noin paljon? Mitä sä siinä niitä riisejä puntaroit? Miksi toi treenaaminen on sulle nyt niin tärkeää? Olisit kotona joskus. Lähtisit nyt meidän kanssa baariin ja skippaat huomiset treenit, ei se maailma voi siihen kaatua.” Nämä ovat varmasti asioita mitä jokainen joskus on kuullut, kun alkaa tekemään elämäntapamuutosta. Kotoa ja ystäviltä on todella tärkeää saada tukea omaan treeniin ja syömiseen. Jatkuva kuittailu varmasti laskee jokaisen meidän motivaatiota. Jos siis tällaista esiintyy, niin siihen kannattaa puuttua välittömästi.

Eli kertauksena kaikki edellinen. Kotoa tuki kuntoon projektiisi. Älä seuraa kehitystä liikaa ja pidä huoli vaan ja ainoastaan omasta tekemisestäsi. Näin saat pidettyä voimavarasi kaikessa oleellisessa ja pää ei pyörittele turhia asioita viikosta toiseen. Kaikilla meillä on välillä motivaation kanssa taistelemista.  Se on ihan normaalia, ettei aina huvittaisi mennä treenaamaan tai syödä ohjeen mukaan. Muista, että  varmin tapa tappaa motivaatio on tehdä asioita pakosta. Eli aina ei ole pakko mennä salille, koska onhan se päivä vielä huomennakin, kuten Popeda laulaa.

Sitten niihin vinkkeihin mitä minä ja moni muu suosii motivaation ylläpitämiseen.

Ensimmäisenä hyvänä vinkkinä tulee tietenkin selkeät tavoitteet. Jos sinulla ei ole mitään selkeää tavoitetta tai päämäärää, niin motivaatiota on varmasti vaikeaa kaivaa treeneihin ja ruokailuun. Sama pätee kaikessa elämässä. Jos päätät nuorena, että tahdot olla aikuisena menestyvä työelämässä, niin usein tällaiset henkilöt myös menestyvät, koska priorisoivat tekemisiään omien tavoitteiden mukaisesti. Menestys harvoin tulee ilman vaivannäköä. Tai he, jotka päättivät jo nuorena, että tahtovat omia lapsia, usein he niitä myös tekee aikuisena. Sinun vaan tulee päättää se, mitä oikeasti haluat ja haluta sitä tarpeeksi paljon, niin taatusti sen saavutat. Kukaan muu ei voi puolestasi tavoitteitasi päättää. Tämä on kliseinen vinkki, mutta suosittelemme lämpimästi kirjaamaan ylös tavoitteesi, olivat ne sitten treeniin tai muuhun elämään liittyviä. Voit kirjata ylös yhden isomman tavoitteen, ja useita välitavoitteita. Jos esim. haluat polttaa rasvaa 10 kiloa ensi kesään mennessä, kannattaa suunnitelma pilkkoa hieman pienempiin palasiin. Voit esim. ajatella, että haluat tiputtaa 1,5 kiloa kuukaudessa ja seurata sen toteutumista. Puolen vuoden kohdalla tavoitteena voi olla mahtua koon x vaatteisiin jne. Sinä itse määrität sen, millä haluat itsesi motivoida. Välitavoitteiden asettaminen ja saavuttaminen pitää sinut motivoituneena matkalla kohti sitä isompaa päämäärää.

Toisena hyvänä vinkkinä on pitää todella lyhyen päämäärän tavoitteita. Tällaisia voi olla vaikka viikoittain. Esimerkiksi vedät kaikki viikon treenit täysillä ja syöt oikein ja kun perjantai-ilta koittaa, palkitset itsesi vaikka lasilla viiniä tai hyvällä ruualla (joka ei kuulu ravinto-ohjelmaan). Kyllä se herkuttelu maistuu todella paljon paremmin, kuin ’olet sen ansainnut’. Motivaatio löytyy lähtemiseen sekä salilla kaikkensa antamiseen, kun tietää, että kohta pääsee kotia hyppäämään sohvalle ja katsomaan hyvää leffaa / sarjaa ja syömään hyvää ruokaa. Nykyään kun meillä kaikilla on Netflixit tai HBO-Nordicit, jotka mahdollistavat leffojen ja sarjojen katsomisen milloin vaan, niin aikataulut eivät ole esteenä.

Kolmantena hyvä vinkkinä voisi sanoa musiikin. Todella moni on sanonut, että musiikista saa valtavan paljon virtaa treeniin ja se pitää varmasti paikkansa. Kun laitat kuulokkeet täysille, et keskity mihinkään muuhun kun itse treeniin. Et kuule mitä muualla tapahtuu ja keskityt täysillä omaan tekemiseen. Kannattaa myös miettiä millaista musiikkia kuuntelet treeneissä. Jos olet kokopäivän töissä kuunnellut Suomipop-kanavaa ja laitat maanantai-illan jalkatreeniin Juha Tapion levyn soimaan, niin kaivattua lisäpotkua treeniin ei välttämättä tule. Ei suinkaan sillä, että Juha Tapio olisi huono musiikkia, päinvastoin. Suosittelemme salilla kuuntelemaan ennen kaikkea menevää ja erilaista musiikkia, mistä saat energiaa ja hyvää fiilistä. Hyvä kikka on vaikkapa välipalan aikana ennen treeniä laittaa jo valmiiksi Spotifystä biisejä jonoon. Näin sinun ei tarvitse vaihdella salilla biisejä ja kuluttaa siihen ylimääräistä aikaa. Jos et kuitenkaan jaksa kasata omia soittolistoja, niin ei hätää. Olemme luonut jo valmiiksi erilaisia Nettitreenin soittolistoja Spotifyhin, mitkä voit laittaa seurantaan. Päivittelemme niitä säännöllisesti, niin sinulta ei lopu treeniohjelmien lisäksi hyvät treenimusat salilla. Soittolistat löydät alapuolelta sekä sivumme alabannerista.

Viimeisenä hyvänä vinkkinä voisi sanoa, että tee treenit silloin kun sinulla on oikeasti aikaa ja ennen kaikkea oikeasti motivaatiota. Jos sali tuntuu tänään pakkopullalta, tee jotain muuta, nuku yön yli ja mene huomenna. Mikäli sinulla on fiilis, että ei hitto en jaksa enkä halua mennä tänään salille, niin ei silloin noista yläpuolen vinkeistä ole apua ja silloin palataan tekstin alussa mainittuun varmimpaan tapaan tappaa oma motivaatio. Urheilun pitää olla hauskaa ja siitä pitää tulla mielihyvää, se pitää aina muistaa.

https://open.spotify.com/user/nettitreeni

Hyväkuntoinen ihminen tummalla taustalla

Treenivinkit ammattilaisilta

Treenivinkit Lue nyt Blogit