Apuvälineet

Ostoskori

Nyt olisi tarkoitus puhua treeneissä käytettävistä apuvälineistä. Tämä aihe jakaa salikävijöitä kahteen leiriin ja urbaanilegendoja löytyy jokaisesta apuvälineestä. On hyvä erottaa, että mikä on apuväline itse treeniin ja mikä taas omaa enempi muodin tuomaa lisäarvoa hyödyn sijaan. Toisilla remmit ja vyöt ovat paikoillaan ainoastaan liikkeen ajan ja tehdään kovaa treeniä. Toisilla taas jokainen apuväline natsaa väreiltään jumppahousuihin ja niitä vöitä ja rannetukia pidetään koko treenin ajan, vaikka tehtäisiin kevyttä pumppailua. Apuvälineitä saa ja kannattaa käyttää, mikäli niitä käyttää oikealla tavalla ja oikeista syistä. Toki se on sallittua myös silloin, mikäli tahtoo täydentää pinkkien salitrikoiden kokonaisuutta pinkeillä rannetuilla, mutta tuohon ensimmäiseen ”tapaan” suosittelen käyttämään euroja, jotta saat treeneistäsi enemmän irti.  Mitä kaikkea apuvälineitä on? Miksi ja milloin niitä kannattaa käyttää? Näihin pureudutaan seuraavaksi.

Vyö

Varmaan lähes kaikki on kuullut väitteen, että vyötä voi alkaa käyttää salilla vasta tiettyjen painojen jälkeen. Tämä pitää yhtä hyvin paikkansa kuin se, että turvavyötäkin kannattaa alkaa käyttämään autossa vasta kun ajaa yli 80km/h. Toinen yleinen väite, eli ”eihän vatsalihakset kehity jos käyttää vyötä”, on myös yhtä tuulesta temmattu. Toki jälkimmäisessä on hieman perää, koska jos teet kaikki treenit vyön kanssa ja salilla vyö on kiinni koko treenin ajan, niin ei keskivartalon tuki ja oman kropan hahmottaminen välttämättä kehity liikkeissä niin hyvin. Milloin vyötä on hyvä käyttää? Tähän ei ole yhtä ja selkeää vastausta, mutta suosittelemme käyttämään sitä keskivartalon tukemiseen isoilla painoilla treenatessa (kun tehdään 1-6 toistoja). Toinen hyvä syy käyttää vyötä on korvien väli. Mikäli ilman vyötä ei uskalla laittaa vaikkapa kyykkyyn tarpeeksi painoa, niin totta kai kannattaa käyttää vyötä, jos saat siitä myös henkistä tukea.
Vyön käyttämisestä ei ole mitään haittaa ja se on myös hyvä turva itsellesi, kun teet pienemmillä toistoilla jalkaliikkeitä. Alaselkää kannattaa salilla suojella ja siihen on kolme tapaa. Täydellinen liikerata, hyvä keskivartalon tuki ja vyö. Itse teen harvoin alle 6 toistoja sen vuoksi vyö on salikassissa monia kuukausia käyttämättä. Kun teen treeniä missä mennään alle 6 toistoihin, niin kyllä minäkin otan vyön sarjojen ajaksi.

Kaikki varmaan on nähnyt salilla tyyppejä, joilla vyö roikkuu koko treenin ajan vaikkapa käsi treenissä. Jos kysyt, että minkä takia, niin tähän meillä ei ole valitettavasti vastausta. Epäilemme vahvasti, että se on siinä 99% syynä muoti, eli ei kannata siihen lähteä. Ensinnäkin vyön pitää olla niin kireällä, että vyön ja kropan väliin ei mahdu yhtään sormea helposti. Suomeksi sanottuna niin kireällä, että henki ei meinaa kulkea, koska silloin vyö oikeasti tukee. Eihän kukaan jaksa sellaista koko treenin ajan, vaan juuri sen yhden sarjan ajan ja sen jälkeen vyö pois. Nämä tyypit, joilla vyö on koko treenin ajan, pitävät sitä niin löysällä, että siitä on yhtä paljon hyötyä kuin shortsien naruista. Eli mikäli tahdot käyttää vyötä, niin käytä sitä silloin kun teet raskaita sarjoja pienillä toistoilla ja sellaisissa liikkeissä, joissa keskivartalon tukea erityisesti tarvitaan.

Remmit

Remmeistä puhuttaessa törmään usein väitteeseen, ettei sormivoimat kehity mikäli käyttää remmejä. Mietitäänpä järjellä: jos laitetaan pelkkä kumiläppä vaikkapa 50kg:n käsipainon ympärille, niin nouseeko se sieltä ilman sormia? Ei. Eli tuo väite voidaan unohtaa. Toinen hauska asia on se, että mihin 44v kirjanpitäjänä työskentelevä kolmen lapsen perheenäiti tarvitsee massiivisia sormivoimia? Remmien käyttäminen on sallittua ja jopa suotavaa, sillä remmien avulla pystyt varmasti tekemään isommilla painoilla selkätreeniä, kun sinun ei tarvitse puristaa tankoa niin paljon. Mitä vähemmän puristat, sitä paremmin voi keskittyä hakemaan tuntumaa kohdelihakseen. Remmien käytössä ei päde sama mikä vyössä, että ne kannattaa ottaa käyttöön vasta pienemmissä toistoissa. Ei ole mitään järkeä tehdä ilman remmejä jos tuntuu, että jaksaisit tehdä isommilla painoilla ja enemmän toistoja, jos vaan sormissa riittäisi voima. Remmeissä kannattaa panostaa laatuun ja sitä kautta nopeuteen. Markkinoilla on ollut jo pitkää vetoremmejä, joiden käyttäminen on paljon nopeampaa ja helpompaa kun vanhan liiton remmeillä, joita pitää pyöritellä tangon ympärille. Kotimainen Taffer myy esimerkiksi näitä ”uuden” ajan remmejä, joiden käyttö on todella helppoa ja nopeaa.

Rannetuet

Rannetuet on varmasti eniten käytetyin apuväline salilla. Suurin syy tähän on varmasti se, että ne ovat apuvälineistä edullisimmat ja Suomalainenhan on pihi kun per****. Mikä sitten on rannetukien tuoma hyöty tavalliselle treenaajalle? Lyhyesti sanottuna ei mikään. Vaikkemme itse rannetukia käytä, niin se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettet sinä voisi niitä käyttää. Emme vaan osaa perustella niille mitään hyötyä, koska meillä ei ole kokemusta niiden tuomista hyödyistä ja sen vuoksi emme sellaisia lähde keksimään. Ajatuksemme rannetuista on se, että niitä kannattaa käyttää, jos tekee oikeasti todella raskailla painoilla johon ei pelkällä kaurapuulolla päästä. Sen vuoksi meidän asiakkamme pärjäävät vallan mainiosti ilman rannetukia.

Salikengät

Suosittelemme aina kengissä kääntymään ammattilaisten puoleen oli laji mikä tahansa, koska kengissä (ja meidän kaikkien jaloissa) on valtavasti eroja. Olemme kuullut huhuja, että salikengissä on korkeampi kantapää ja jotenkin vahvistettu, mutta mitä siitä hyötyy tavallinen treenaaja? Siitä emme ole koskaan kuullut mitään. Uskonkin, että nämä hygieenisten syiden lisäksi salikengät menee 99% ihmisistä muoti ilmiöksi ja loput 1% tarvitsee niitä, koska tekee niin isoilla painoilla jalkatreenejä. Uskoisimme ehkä enemmän salikenkien tuomaan hyötyyn, jos niiden ei välttämättä tarvitsisi olla juuri saman väriset kuin henkilön rannetuet tai salikassi. Parhaassa tapauksessa molemmat. Kun jokin asia on ”pakko” olla jonkin värinen, kokoinen tai muotoinen tai sopia johonkin muuhun ei oleelliseen, niin myöskin se ”tärkeä” asia menettää merkityksensä.

Pitkät sukat ja säärystimet

Jaa niin siis kompressiosukat? Näitähän on crossfitin syntymisen jälkeen alkanut myös näkymään perussaleilla. Jollain tasolla ymmärrämme nämä crossfitissä suojamassa sääriä, kun paiskotaan tankoa ja hypitään boksien päälle. Palautumistakin kuulemma edesauttavat. Onko niistä mitään muuta hyötyä salitreenin kannalta, niin sitä on vaikea uskoa. Kun tullaan siihen, että niitä pidetään normi salitreenissä ojentajia tehdessä, niin hohhoijaa. Varmasti taas on 99% muoti-ilmiöstä kyse. Jos sellaisilla olisi tullut 5v sitten salille, niin sitä kaveria oltaisiin katsottu pikkuisen pitkään. Googlettelimme näiden sukkien tuomia hyötyjä, niin paljon löytyi tietoa, että palautuminen tehostuu sekä juoksulenkeille erittäin toimivat apuvälineet. Salitreeniin tuomaa hyötyä ei kyllä löytänyt mistään. Päinvastoin monta artikkelia missä kerrottiin, ettei niistä ole salitreenin kannalta mitään hyötyä. Jos siis pohdit päässäsi, että mihin näitä oikein tarvitsen? Vastaus on et yhtään mihinkään.

Yhteenveto

Apuvälineitä on paljon ja syitä niiden käyttämiseen varmasti yhtä paljon. Suosittelemme käyttämään ainoastaan järkeä ja ehkä remmejä jokapäiväiseen salitreeniin. Muut apuvälineet ovat ehkä parempia tuomaan itsevarmuutta salitreeniin tai peilien edessä pörhistelyyn, mene ja tiedä. Tulee kuitenkin muistaa, että jos sinusta tuntuu, että jostain on hyötyä tekemään kovempia treenejä, niin ehdottomasti kannattaa niitä hyödyntää. Vaikka se asia olisi sitten pitkätkalsarit tai pinkit kuulokkeet. Pääasia, että tulosta tulee.

Hyväkuntoinen ihminen tummalla taustalla

Treenivinkit ammattilaisilta

Treenivinkit Lue nyt Blogit