Ikuisuuskysymyksiä salilla on monia ja niitä mm: ovat kuinka monta toistoa minun tulisi tehdä? Monta kertaa viikossa tulisi treenata? Treenaanko tarpeeksi kovaa kehittyäkseni? Näitä varmasti jokainen saliharjoittelija on pohtinut jossain vaiheessa. Nämä ovat myös kysymykset, mitkä toistuvat jatkuvasti asiakkaiden kanssa käydyissä keskusteluissa. Mikä sitten on hyvä toistomäärä? Mikä on tarpeeksi kovaa treeniä? Paljon pitää viikossa treenata? Saako herkutella laisinkaan? Etsitään näihin kysymyksiin vastauksia vertauskuvien avulla, niin asiat selkenevät huomattavasti.
Toistomäärät
Toistomääriä kun ruvetaan vertaamaan muihin numeroihin, niin moni tajuaa paremmin, miksi on tärkeää tehdä kaikkensa. Otetaan esimerkki koulumaailmasta. Jos lapsi tekee kaikkensa ennen koetta oikein. Lukee viikkoja säännöllisesti kokeisiin. Pänttää ja tekee muistisääntöjä, jotta koe menisi mahdollisimman hyvin. Kokeessa lapsi antaa kaikkensa ja numeroksi tulee 8. Jokainen vanhempi on varmasti tyytyväinen lapseensa, jos oikeasti ennen koetta tehtiin kaikki ja kokeessa antoi kaikkensa. Jos taas lapsi kokeen jälkeen tulisi kotia ja kertoisi vanhemmilleen, että olisin voinut saada pari numeroa paremmankin, jos olisin halunnut. Olisiko vanhemmat edelleen tyytyväisiä vai kehottaisiko lastaan antamaan kaikkensa? Antaako vanhempi kaikkensa aina salilla? Vaikka ei ole kyse kuin parista numerosta?
Jos teet täysillä, tavoitteenasi on saada 12 toistoa ja liike loppuu vaikkapa 11:sta toistoon, teet silloin oikein. Jos taas tiedät, että olisit jaksanut pari toistoa vielä, niin miksi olisit tyytyväinen? Hyvä toistomäärä on se, että teet aina niin monta toistoa kuin oikeasti jaksat. Sillä ei ole mitään merkitystä onko se 7 vai 9 mikäli annoit sarjassa kaikkesi. Toistomäärät ohjelmassa antavat suuntaa sille, että mihin toistomääriin pitäisi pyrkiä, mutta se ei tarkoita sitä, että toistot pitäisi lopettaa siihen. Jos toistomäärät menevät reilusti yli pyydetyn määrän, nosta painoa seuraavaan sarjaan. Jos taas toistot jäävät reilusti alle pyydetyn, kannattaa hieman keventää seuraavaan sarjaan.
Treenimäärät
Kuinka paljon pitää treenata, että kehittyy? Tätäkin varmasti moni miettii ja mielipiteitähän maailmaan mahtuu. Ensiksi on hyvä muistaa, että on aivan eri asia tehdä vaikka 6 kevyttä salitreeniä, kuin kolme kovaa salitreeniä. Treenaajissa on valtavia eroja ja toiset pystyvät/viitsivät antaa itsestään aina kaikkensa treeneissä. Toiset taas tykkäävät pysyä mukavuusalueella, jolloin myös tulokset jäävät usein heikommaksi verraten niihin, ketkä treenaavat vähemmän mutta tehokkaammin. Treenit eivät kuitenkaan ole se ainut asia, joka määrittää tien tuloksiin, vaan huomioon on otettava myös riittävä palautuminen, ruokailu ja muun elämän tasapaino.
Treenimääriin saa kuitenkin hyvän esimerkin työmaailmasta. Kyllähän töitäkin pitää tehdä useammin kuin levätä viikkotasolla. Sama pätee treenimaailmaan. Hyvä nyrkkisääntö on se, että mahduta viikkoon enemmän treenipäiviä kuin lepopäiviä, niin varmasti kehityt. Eli kyllä se sen neljä treeniä viikkoon vähintään vaatii, jos tahdot tosissasi kehittyä. Tämä ei tarkoita sitä, etteikö kolmella treenillä viikkoon kehittyisi, mutta kehityksen vauhti on vaan silloin hieman hitaampaa. Treenien määrään luetaan myös muu harjoittelu, eli jos käyt esimerkiksi reippaalla peruskestävyys hölkällä, luetaan tämä myös treeniksi. Tulee kuitenkin muistaa, ettei töitäkään voi joka päivä tehdä tai jossain vaiheessa tulee seinä vastaan. Sama pätee treeniin. Vaikka kuinka haluaisit kehittyä vauhdilla, niin totaalisia lepopäiviä viikkoon tulee mahduttaa vähintään 1-2. Se ei ole laiskuutta vaan viisautta osata ottaa välillä rennosti ja antaa kropalle aikaa palautua.
Ruokailut
Kuinkas paljon sitten saa herkutella? Ruokailuissahan se suurin kompastuskivi meillä suomalaisilla yleensä on. Ei suinkaan siinä, että heitettäisiin aivan ranttaliksi ruokailut vaan juuri siinä toisessa päässä. Viulu vedetään niin kireälle, ette appelsiinikin on kirosana hedelmäsokerin vuoksi. Onko tässä järkeä ja onko pysyvä elämäntapa kieltää itseltään kaikki? Ei! Ruokailussa on hyvä muistaa sama ”rentous” ja viikkoajattelu kuin treeneissä. Eli kyllä niitä oikeita päiviä tulee mahtua enemmän viikkoon kuin vääriä päiviä, mutta joka päivä ei saa olla treenipäivä.
Hyvä perusrunko on, jos 5-6 päivää viikossa menisi oikein ja olisi se 1-2 niin sanottua rennompaa päivää ruokailuista. Rennompinakin päivinä kannattaa muistaa, että rennompi päivä ei tarkoita täysin läskiksi vedettyä ruokailua. Samaa kaavaa on hyvä käyttää ruokailuissa, että ottaa noudattaa perusrunkoa pääpiiretittäin, mutta nautitaan vähän rennommista aterioista tai syödään niitä herkkuja normaalin ruoan päälle.
Loppusanat
Kehityt aivan varmasti, jos oikeasti teet täysillä. Vielä kun varmistat, että oikeita ruokailupäiviä on molempia enemmän viikossa kuin lepopäiviä, niin peilistä katsoo varmasti sporttisempi vartalo takaisin. Tietosanakirjassa kehityksen perässä lukee ”asioiden muuttuminen ajan myötä”. Tämä on hyvä muistaa ja olla maltillinen, koska muutos ei tapahdu hetkessä.