Nyt olisi tarkoitus tarkastella tuota kaikkein eniten kysymyksiä ja huolta aiheuttavaa asiaa, eli ravintoa ja ravinto-ohjelma noudattamista. Se on jännä asia, että lähes 90% asiakkaistamme sanoo heti alkuun ”syön jo terveellisesti” kun otamme puheen ravinnosta. Siltikin ihmisillä voi olla hyvinkin erilaisia tulkintoja ruuan terveellisyydestä. Toiselle sokeripitoiset myslit ja murot voivat olla ”terveellisiä kuidun lähteitä”, kun taas toisen mielestä hedelmiä ja marjoja pitää välttää liiallisen hedelmäsokerin takia. Hiilareita pitää välttää. Toisen mielestä banaani pitää sisällään 100 kaloria, kun taas toisen mielestä siinä on 400 kaloria. Lista uskomuksista on loputon. Ravinto on siis yleisimpiä aiheita, mistä joudumme oikomaan kaikenlaisia uskomuksia ja urbaanilegendoja.
Mutta mikä sitten on terveellistä? Miten paljon tulee syödä? Voiko herkkuja sisällyttää ruokavalioon? Miten pysyn ravinto-ohjelmassa? Nämä ovat niitä eniten herättäviä kysymyksiä ja niihin paneudutaan seuraavaksi.
Ensimmäisenä ohjeena ja tärkeimpänä on, että sinulla ei tulisi olla mitään ravinto-ohjelmaa, sinulla tulisi olla terveelliset ruokailutottumukset. Harva tässä maailmassa pystyy elämään minkään gramman tarkan ohjelman mukaan ikuisesti, eikä meidän valmennusfilosofiamme mukaan pidäkään. Toki erilaiset laihdutus -ja kiristelydieetit on sitten asia erikseen, mutta kenenkään ei ole tarkoitus olla dieetillä ikuisesti. Sen takia korvien väliin on taottava, ettei minulla ole mitään ohjelmaa, vaan tämä on minun elämäntapani. Silloin olet oikealla tiellä, kun tämä muutoksen tueksi laadittu ohjelma alkaa olla jo niin takaraivossa, että siitä on tullut tapa koostaa lautasensa sisältö ja puntari pölyttyy kaapin perukoilla. Silloin ei myöskään lipsumisia ja överisyöntejä tule läheskään niin paljon, koska terveellinen ruokavalio ja tasaisesti saatava ravinto on yhtä arkinen asia kuin vessassa käynti.
Ja jos ”lipsumisia” silloin tällöin tulee, niin niitäkään ei enää siinä vaiheessa ajattele lipsumisina, vaan elämästä nauttimisena. Usein kun aloitetaan korjaamaan ravintopuolta oikealle linjalle ja aikaa kuluu muutamista viikoista muutamaan kuukauteen, alkaa asiakas huomaamaan konkreettisen eron olossa ja usein jää sille tielleen. Tällöin usein se käsitys terveellisestä syömisestä saa erilaisen merkityksen, toki riippuen siitä, millainen lähtötilanne asiakkaalla on ollut syömisten suhteen.
Toinen tärkeä ohje ruokavalion onnistumisen tueksi on ennakointi. Ruokailujaan kannattaa aina suunnitella ennakkoon! Jos teet edellisenä päivänä seuraavan tai useampienkin päivien ruuat ennakkoon valmiiksi annoksiksi, on ohjeista lipsumisen todennäköisyys hyvin pieni. Lisäksi ruokien ennakkoon tekeminen säästää aikaa vaikkakin kun kokkaa isoja annoksia kerralla siinä vaiheessa tuntuu, että aikaa menee tolkuttomasti.
Jos mietitään se niin, että teet vaikkapa sunnuntaina ruokia keskiviikko iltaan saakka. Kaupassa käyntiin menee 45 min ja keittiössä vaikka 1h ja 15min. Tarkoittaa se kahta tuntia mikä uhrattiin ruokien tekemiseen ja ruokaa on nyt keskiviikkoon saakka. Jos taas tehdään sunnuntaina pieni ruoka 30 min. Maanantaina pieni ruoka 30 min. Ja vaikka tiistaina käydään kaupassa taas 45min ja tehdään pieni ruoka 30 min. Onko tosiaan niin, että se sunnuntaina uhrattu pari tuntia vie aikaasi vai säästää? Itseasiassa ajan lisäksi se säästää hermoja todella paljon, kun alkuviikosta ei tarvitse repiä aikaa kaupassa käymiseen ja ruuan laittoon.
Mitenkäs isoja annoksia sitä sitten pitäisi tehdä? Siihen toki vaikuttaa sekin, että monta päätä siellä kotona on ruokittavana. Lähes kaikki me elämme hyvin hektistä elämää, ja harvoin sitä on aikaa tehdä jokaisesta päivän annoksesta instagram kelpoisia taideteoksia. Pitää käydä töissä, urheilla, hoitaa kotia, lemmikkejä ja lapsia. Ei meillä kellään ole aikaa tehdä jatkuvasti ruokaa. Sen takia ruuanlaitto kannattaa keskittää vaikka muutamaan hetkeen viikkoa ja teet aina seuraavan 2-3 päivän ruuat kerralla. Kun ruokaa on valmiina odottamassa kun tulet töistä, treeneistä tai lenkiltä, on silloin terveellinen vaihtoehto helppo ottaa. Mikäli ruoka ei ole valmiina, niin lipsumisia epäterveelliseen tulee varmasti huomattavan paljon helpommin.
Entä millä ajalla aion ruoanlaiton toteuttaa? Milloin käyn kaupassa ja mitä minun pitää ostaa sieltä? Mitä aion tehdä ruoaksi seuraavat pari päivää? Näiden kysymysten äärellä jokainen meistä painii varmasti viikottain. Vinkki vitonen tähän onkin, että suunnittele parin päivän tai viikon ruoat ennakkoon, ja tee kauppalista aina ennen kauppaan menoa. Ja ennen kaikkea, älä mene nälkäisenä kauppaan. Näin heräteostosten määrä jää usein olemattomaksi. Jos myös tiedät jo ennakkoon, että sinulla on menoja pitkin viikkoa, ajoita ruoanlaitto niille päiville, kun siihen on riittävästi aikaa.
Viimeinen tärkeä ohje on maalaisjärki ja rennosti ottaminen. Jos ohjeessa on aamupalalla rahka ja syötkin jogurttia yhden kerran sen sijaan, niin ei siitä itseään tarvitse ruoskia. Kukaan meistä ei syö 100% terveellisesti joka ikinen päivä. Lähes jokainen meistä syö silloin tällöin karkkia tai ottaa lasin viiniä, ja se sallittakoon. Usein liian tiukoilla rajoituksilla voi olla päinvastainen vaikutus. Kunhan perusrunko ravinnon ja liikunnan välillä on kunnossa ja päivässä on enemmän terveellisiä kuin epäterveellisiä valintoja, niin tuloksia syntyy. Jos mietitään yhtä viikkoa, niin ihminen syö sen aikana 35-42 kertaa. Jos näistä vajaasta 40:stä ateriasta menee vaikka 5 päin honkia, niin mitä sitten? Se on niin pieni määrä suhteessa hyviin vaihtoehtoihin, ettei tulokset siihen kaadu.
Yhteenveto:
Tärkein ohje kaikista on kuitenkin ikuisuuden vanha ”olet mitä syöt” ja se toimii nyt ja aina. Ihmisestä näkee 100 metrin päähän voiko hän hyvin vai ei. Terveellinen ruoka on polttoainetta, jota kroppasi tarvitsee toimiakseen oikein. Ota se osaksi elämääsi ja lupaamme, että tulet nauttimaan elämästäsi ihan eri tavalla. Pidä rento mutta määrätietoinen ote ruokailussa, niin siitä ei tule pakkopullaa.