Jos yksi ja tärkein sana pitäisi valita, mikä tulee ottaa huomioon saliharjoittelussa, niin se olisi kiistatta maltti. ”Maltti on valttia”, opetetaan meille jo pienestä pitäen, mutta salilla sitä tarvitsee enemmän kuin missään muualla. Lihasmassa kasvaa yleensä hurjalla tahdilla ensimmäiset 1-3 vuotta, kun aloitamme saliharjoittelun. Olettaen tietenkin, että tehdään asioita suhteellisen oikein. Silloin treeni luistaa, kaikki tuntuu helpolta, ja sitä usein miettii, että miksi en alkanut aikaisemmin tätä tekemään. Sen jälkeen kuvioihin astuukin maltti ja se jolla sitä löytyy, jaksaa saliharjoittelua koko elämänsä. Ne jäävät helposti kelkasta, jotka eivät hyväksy kehityksen hidastumista.
Vielä kun otetaan huomioon, että naisilla lihasmassan kehitys on yleensä hitaampaa kuin miehillä, niin naisilta sitä malttia vasta kaivataankin. Onneksi naiset eivät yleensä ole aivan, niin malttamattomia luonteelta kuin miehet. Usein naisilla kehitys pysähtyy juuri malttiin tai jos sitä löytyy, niin toinen yleinen kompastuskivi on liian vähäinen syöminen. Riittävä ravinto on avainasemassa lihasmassan kasvuun, ja paino voi heilahdella parilla kilolla jo ihan pelkästään lihasten energiavarastojen täyttyessä/tyhjentyessä.
Painon heilahteluun vaikuttavat monet tekijät, mutta varsinaisen rasvakilon kerryttämiseen tarvitaan keskimäärin 5000-7000kcal ylimääräistä energiaa. Näin ollen harvoin painon heilahtelu lyhyellä aikavälillä johtuu siitä, että kroppaamme olisi kertynyt ylimääräistä rasvaa. Painon seuraaminen on toki tärkeää, mutta pitää olla myös muita mittareita seurata kehitystä, esim. sarjapainot, peilikuva, otetut seurantakuvat ja mittanauha. Lihasmassa painaa enemmän kuin rasva ja sen vuoksi pelkkä painon tuijottaminen ei ole järkevää.
Kehitystä kannattaa seurata oman motivaation vuoksi, koska kukaan tavoitteellinen treenaaja ei jaksa harjoitella, mikäli kehitystä ei tapahdu. Kehitys on kuitenkin saliharjoittelussa hidasta, eli jos ramppaat päivittäin puntarilla ja nappaat uuden peiliselfien 3 kertaa päivässä, niin tulokset eivät ehkä päivittäin myöskään aiheuta suurta wow reaktiota.
Sen sijaan suosittelemme seuraamaan kehityksen mittareita (kuvat, paino, mitat) n. 2-4 viikon välein. Silloin sinulle ei myöskään synny stressiä, niin paljon kehityksestäsi ja huomaat tulokset selkeämmin. Mitä stressittömämpi olet, sitä paremmin kehityt.
Kehityksen mittareita voi olla myös henkisiä ja ne usein ovat niitä tärkeimpiä. Jos tulee fiiliksiä parin kuukauden liikkumisen jälkeen, että hitsi miten hyvin nukun nykyään. Kylläpä olen päivittäin energinen ja hymyillyttää vähän koko ajan. Onko nämä huompia vai parempia tuloksia kuin 5kg painon putoaminen? Tai parin prosentin rasvan vähennys? Veikkaan, että moni valkkaisi henkiset tulokset ulkoisten sijaan.
Liikunta ja terveellinen ruokavalio auttaa meitä jaksamaan arjessa. Olemaan hyvä äiti/isi/puoliso ja työntekijä. Sen vuoksi suosittelemme seuraamaan 70% henkisiä ja 30% fyysiä tuloksia. Toki me kaikki haluamme näyttää myös hyvältä, mutta jos kroppa on tikissä kodin, työn, perheen ja oman jaksamisen kustannuksella onko siitä kireästä kropasta paljon iloa?
Hyvä olo lähtee sisältä ja se näkyy ulospäin niistä jotka voivat oikeasti hyvin. Tarkkeile siis sisintäsi älä pelkkää vaakaa tai mittanauhaa.